L-V: 8:00 - 18:00 S: 8:00 - 12:00

Sos Chitilei 26, Bucuresti

Targu-Muresul risca sa isi piarda traditia de prelucrare a lemnului

Targu-Muresul risca sa isi piarda traditia de prelucrare a lemnului, atat ca meserie, cat si ca arta. Zaharie Farcas, seful de atelier si maistrul in prelucrarea lemnului la Liceul Tehnologic “Ion Vlasiu”, isi aminteste cu mandrie, dar si cu tristete, de modul in care intreprinderile de acest fel din judetul Mures creau produse de o inalta calitate artistica si tehnica.

Situatia prezentata de Zaharia Farcas este dramatica. La clasa a XI-a profesionala acum sunt doar 9 elevi inscrisi. Nu exista nicio clasa de liceu care sa absolve anul acesta, este doar clasa a X-a. si acest lucru este si mai trist daca se ia traditia in considerare.

“Si este vestita tamplaria in Targu-Mures. La Facultatea de Inginerie a Lemnului din Brasov nu prea mai sunt elevi plecati de la noi, de zeci de ani deja. Daca vin copiii sa se pregateasca, sa-i atragem cu prezentari, cu scule si utilaje de performanta. Am fi vrut sa cream o clasa, cu o comanda numerica pentru utilaje. Daca se depune proiectul la Inspectorat si nu se face clasa, nu se mai pot aloca fondurile”, a spus Zaharie Farcas.

Sursa: www.zi-de-zi.ro

sursa foto: pixabay.com/photos/tool-serra-sawmill-wood-work-1747568/

Share on:
Targu-Muresul risca sa isi piarda traditia de prelucrare a lemnului